Een goede bak koffie is een combinatie van koffie, water, passie en veel liefde. Aan een goede bak koffie gaat een ritueel vooraf. Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar volgen dagelijks het zelfde ritueel. Let er maar eens op.
’s Avonds vers water in het reservoir en vast een nieuwe pad in het apparaat. ’s Ochtends op weg naar de douche zet je het apparaat vast aan, zodat je op de terugweg om je aan te kleden alleen nog maar op het knopje hoeft te drukken om een bak koffie te krijgen. Herkenbaar? Dit was tot een aantal jaren terug mijn ritueel ’s morgens. Die pads deden het niet meer voor mij. Over na verse koffie!
Nu heb ik twee manieren om koffie te zetten. De “luie” manier: een koffiezetapparaat met verse bonen. Water in het reservoir, aantal kopjes, sterkte en maling kiezen en op het knopje drukken. Een kwartier en een heleboel herrie later heb je een heerlijke pot koffie.
Maar mijn andere manier heeft mijn voorkeur. Ik had nooit kunnen geloven dat koffie zetten zo simpel en leuk kan zijn. Als ik even de tijd heb dan zet ik koffie op mijn manier!
Met mijn Porlex Tall Handgrinder maal ik 2 grote eetlepels koffiebonen redelijk fijn. Ondertussen kook ik het water en laat het even afkoelen tot zo’n 80 graden celsius. De gemalen koffie gaat in de Aeropress waar ik een laagje water overheen giet. Met een lepel schep ik alles 1 keer om, zodat alle koffie “nat” is. Even in laten trekken. In de tussentijd maak ik een filter nat met heet water, zodat de koffie zijn warmte behoud als het ingeschonken wordt. De Aeropress vul ik vervolgens tot de rand met water en plaats de filter er bovenop. Grote mok pakken, Aeropress erop zetten en de koffie er uit persen. Genieten!
Koffie is passie en dat laat dit filmpje heel goed zien. Lijkt me heerlijk om mijn werk met zoveel passie uit te kunnen voeren!
Roanda Fokkens-Steba says
Je hebt helemaal gelijk Martijn, koffie is een serieuze zaak. Als ingenieur kan ik helaas niet ontkennen dat ik op het autistische af dol ben op ritme en structuur. Een ritme wat tot een aantal maanden geleden volgas aangedreven werd door koffie. Tot de buikbaby roet in de koffie gooide. De geur alleen al deed mijn maag omdraaien en ik bleef zo ver mogelijk bij de koffieautomaat vandaan. Om vervolgens de hele dag knorrig rond te lopen omdat mijn mojo in de war was.
Tegenwoordig hebben koffie en liefde een hele nieuwe relatie gekregen. Waar eerst koffie de zwarte motor was, is het nu onderdeel van een slow down momentje. Wanneer ik mijn kleine man zijn ‘latte’ serveer, ik heb 2x 20 minuten tijd om van een lekker bakkie te genieten. Echt genieten, van de koffie en van het moment.